Hvad er en Bugtaler?

Bugtalererens historie

Fortalt af Peter Nørgaard

Bestil en bugtaler og liv op i festen

img

Peter Nørgaard er blandt andet kendt fra TV2’s Danmark Har Talent​.

HVAD ER EN BUGTALER?

Bugtaling, eller bugtaleri, er en handling af scenekunst, hvor en person (en bugtaler) skaber en illusion om, at deres stemme kommer fra andre steder, normalt en dukke, kendt som en “dummy”. Bugtaler-handlingen er evnen til at gøre det der almindeligvis kaldes evnen til at “flytte” sin stemme.

Denne type underholdning har været nydt af både børn og voksen i mange år.

Oprindelse / Historie om bugtalere

Hvor kommer bugtalere fra?

Her er historist information om bugtalere.

Avisartikel om Gef den talende mangoose, der hævder, at trick og bugtaleri fra Voirrey

Oprindeligt var bugtaleri en religiøs praksis. Navnet (ventriloquism) kommer fra latin for at tale fra maven, dvs. venter (mave) og loqui (tale). Grækerne kaldte dette gastromancy (græsk: εγγαστριμυθία). De lyde, der blev produceret af maven, blev anset for at være stemmerne fra den ikke-levende, der tog ophold i bugtaleren. Bugtaleren fortolker derefter lydene, da de blev anset for at være i stand til at tale til de døde, samt forudsige fremtiden. En af de tidligste registrerede profetgrupper, der brugte denne teknik, var Pythia, præstinden ved Apollo-templet i Delphi, der fungerede som kanal for det Delphic Oracle.

En af de mest succesrige tidlige gastromancere var Eurykles, en profet i Athen; gastromancere blev kaldt Euryklides til hans ære. Andre dele af verden har også en tradition for bugtaler til rituelle eller religiøse formål; historisk har der været dygtighed til denne praksis blandt zulu-, inuit- og maori-folkene.

Skiftet fra bugtaleri som manifestation af åndelige kræfter mod bugtaleri, som underholdning skete i det attende århundrede på de rejsende tivoli og købstæder. En tidlig skildring af en bugtaler går tilbage 1754 i England, hvor Sir John Parnell er afbildet i maleriet ”An Election Entertainment” af William Hogarth som talende via hans hånd. I 1757 optrådte den østrigske Baron de Mengen med en lille dukke.

Ved slutningen af det 18. århundrede var bugtaler-forestillinger en etableret form for underholdning i England, selvom de fleste kunstnere kastede deres stemme for at få det til at se ud, at det stammer fra langt væk snarere end den moderne metode ved at bruge en dukke. En velkendt bugtaler fra perioden, Joseph Askins, der optrådte på Sadler’s Wells Theatre i London i 1790’erne, annoncerede sin handling som “nysgerrig ad libitum-dialog mellem sig selv og hans usynlige velkendte, Lille Tommy”. Imidlertid begyndte andre kunstnere at inkorporere dukker eller dukker i deres optræden, især iren James Burne, der “bærer i sin lomme en uformet dukke med et bredt ansigt, som han udviser … som giver udtryk for sin egen barnlig jargon, “og Thomas Garbutt.

Tre bugtalere har vundet America’s Got Talent: Terry Fator i 2007, Paul Zerdin i 2015 og Darci Lynne i 2017.

Peter Nørgaard optræder i Las Vegas

Her ses Peter Nørgaard sammen med Terry Fator der vandt AGT i 2007

På scenen i Las Vegas – The Mirage

Bugtaler. Hvad er det?

En bugtaler eller ventrilokvist er en artist eller en optrænende kunstner, der fremkalder stemmer i dukker og andre objekter.

 

DEN DANSKE ORDBOG siger

bugtaler substantiv, fælleskøn

BØJNING -en, -e, -ne

UDTALE [ˈbuːˌtæːlʌ]  eller [-ˌtæˀlʌ]

 

person der kan tale uden synlig bevægelse af munden (så stemmen synes at komme fra et andet sted end den talende)

https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=bugtaler

BUGTALER UDEN SNYD

Isen bliver nemmere brugt med latter og musik.

At bugtale er en ganske særlig form for underholdning. Ikke mange optræder med det da det er en svær kunst at mestre. Når en dygtig bugtaler går på scenen, kan det være svært at se hvornår bugtaleren stopper og dukken begynder. Det gælder om at spildte sin personlighed så illusionen af en person bliver til to på scenen og publikum glemmer at det virkeligheden er bugtaleren der styre både stemmerne og dukkerne. Alt dette kræver mange års træning og talent. Mennesket har altid været fascineret over det mystiske og det umulige… og bugtalere vækker en nysgerrighed i publikum.

 

Et feststemt publikum bliver rystet sammen når lattermusklerne bliver rystet sammen. Isen bliver nemmere brudt hvis vi griner sammen.

Det kan være smart at afpasse underholdningen til det, man vil med festen – vil man have folk til at danse, kan man hyre en DJ. Vil man hylde en person, kan man hyre en til at lave noget sjov med den person.

Underholdningen blev voksen i æraen med musiksalen i Storbritannien og vaudeville i USA. George Sutton begyndte at indarbejde et dukketeater i sin rutine i Nottingham i 1830’erne, men det er Fred Russell, der betragtes som faderen til moderne bugtaler. I 1886 blev han tilbudt et professionelt engagement på Palace Theatre i London og blev derefter hans permanente scenekarriere. Hans handling, der var baseret på den frække drengdummy “Coster Joe”, der ville sidde i skødet og ‘deltage i en dialog’ med ham, var meget indflydelsesrig for underholdningsformatet og blev adopteret af den næste generation af kunstnere. (En plak er blevet ingraveret i en tidligere bolig for Russell af British Heritage Society, der læser ‘Fred Russell, faderen til bugtaleri boede her’).

 

 

Bugtaler Edgar Bergen og hans bedst kendte sidekick, Charlie McCarthy, i filmen Stage Door Canteen (1943)

Fred Russells vellykkede komedie-teamformat blev anvendt af den næste generation af bugtalere. Det blev ført frem af den britiske Arthur Prince med sin dukke Sailor Jim, som blev en af ​​de mest betalte entertainere på musikhallen, og af amerikanerne The Great Lester, Frank Byron Jr. og Edgar Bergen. Bergen populariserede ideen om den komiske bugtaler. Bergen sammen med sin yndlingsfigur, Charlie McCarthy, var vært for et radioprogram, der blev sendt fra 1937 til 1956. Det var nummer 1-programmet de nætter, det blev sendt. Bergen fortsatte med at optræde indtil sin død i 1978, og hans popularitet inspirerede mange andre berømte bugtalere, der fulgte ham, herunder Paul Winchell, Jimmy Nelson, David Strassman, Jeff Dunham, Terry Fator, Ronn Lucas, Wayland Flowers, Shari Lewis, Willie Tyler, Jay Johnson, Nina Conti, Paul Zerdin, Peter Nørgaard og Darci Lynne. En anden bugtaler, der var populær i USA i 1950’erne og 1960’erne, var Señor Wences.

Bugtaler-kunsten blev populariseret af Y. K. Padhye og M. M. Roy i det sydlige Indien, der menes at være pionererne inden for dette felt i Indien. Y. K. Padhye søn Ramdas Padhye lånte fra ham og gjorde kunsten populær blandt masserne gennem hans optræden på tv. Ramdas Padhyes navn er synonymt med dukkekarakterer som “Ardhavatrao”, “Tatya Vinchu” og “Bunny the Funny. Ramdas Padhye’s søn Satyajit Padhye er også en bugtaler. Tilsvarende har Indusree, en kvindelig bugtaler fra Bangalore, bidraget meget til kunsten. Hun optræder med 3 dukker samtidigt. Venky Monkey, Shanthakumar, Dr. K. Rao, en hestedyrlæge, der tjener for en anset stutteri i Indien, og Mimicry Srinivos, M. M. Royis disciple, populariserede denne kunst ved at give shows i Indien og i udlandet i tusinder af numre. Især Mimicry Srinivos gjorde flere eksperimenter inden for bugtaling. Han har populariseret denne kunst og kaldt den “Sound illusion”, som var emnet af interesse for den afdøde M M Roy. Han går ind i publikum uden mikrofon og underholder, i modsætning til at underholde på scenen med dukker.

Bugtalerkunstnens popularitet svinger.

I England i 2010 var der kun 15 fuldtids professionelle bugtaler, ned fra omkring 400 i 1950’erne og 60’erne.

I dag er der kun 2 fuldtids bugtalere i Danmark Preben Palsgaard og Peter Nørgaard.

Peter Nørgaard som en af de få syngende bugtalere i verden.

En række moderne bugtalere har udviklet et følge, efterhånden som den offentlige smag for levende komedie voksede. I 2007 vandt Zillah & Totte den første sæson af Sveriges Got Talent og blev en af Sveriges mest populære familie- / børnekunstnere. En dokumentarfilm om bugtalere, I’m No Dummy, blev udgivet i 2010.

Play Video

Danmarks dygtigste bugtaler

For ikke så mange år siden var der en bugtaler, der vandt America’s got talent. Amerikas befolkning var henrykte over at se noget, de ikke havde set før.
Navnet på vinderen var Terry Fator, og han er stadig kendt den dag i dag, hvor han kører rundt og laver shows.
Nu har Danmark sit eget svar på en Las Vegas entertainer. Han er en af Danmarks dygtigste bugtalere og har faktisk optrådt sammen med selveste Terry Fator i Las Vegas. Faktisk er han ikke kun bugtaler, men bug-synger hvilket er meget sjældent.

Han kan optræde som bugtaler til fest med både Elvis og Elton John, og hans optræden med Hunden Charlie er den mest populære.